Genetiklər tərkibində çox az miqdarda nornikotin olan tütün sortu yaratmışlar
Nornarkotin – elə bir maddədir ki, tütün tüstüsünün ən təhlükəli konserogenlərindən biri ondan əmələ gəlir. Onu zərərsizləşdirmək üçün Şimali Karolina universitetinin alimləri gen mühəndisliyi üsullarına əl atmış və bitkinin DNT-dən spesifik fermenti – nikotindemetilazanı kənarlaşdırmışlar. Məhz bu ferment zəhərlərin 300-dən çox bioloji növünün sintezinə cavabdehdir. Nəticədə tütünün zərərsiz növü alınmışdır, belə ki, onun yarpaqlarının tərkibində əsas konserogenlər yoxdur. «Sözsüz ki, tütün tüstüsünün zəhərini azaltmağın ən sadə üsulu siqaret çəkməkdən tamamilə uzaqlaşmaqdır. Kim ki, hələ bunu bacara bilmir, onun müvəqqəti olaraq genetik modifikasiya olunmuş tütünə keçməsi məsləhətdir. Çünki bu həm dadına, həm də digər xüsusiyyətlərinə görə adi tütündən fərqlənmir», bunu həkim R. Luis qeyd edir.
Bundan əlavə, alimin sözlərinə görə, yeni tütünü əczaçılıq sənayesində uğurla işlətmək olar. Nikotin özlüyündə iltihab əleyhinə təsir edir, xoralı kolit, Parkinsonizm və digər xəstəliklərin inkişafını ləngidə bilir.
Yeni tütünün zərərsiz olduğunu isə zaman göstərəcək.
Zeytun artıq çəkidən azad edir
Zeytunun tərkibində hüceyrələrin membranını möhkəmləndirən kompleks birləşmələr var. Buna görə də yeyilən hər bir zeytun ürək-damar sisteminə, qaraciyər və həzm orqanlarının fəaliyyətinə müsbət təsir edir. Dietoloqlar məsləhət görürlər ki, bağırsaqları təmizləmək və öd kisəsində xırda daşlar əmələ gəlməsindən azad olmaq istəyirsinizsə, hər gün bir neçə zeytunu tumu ilə birlikdə udun. Bu, həm də yaşlı adamlar üçün də faydalıdır: sümük toxumasını və qaraciyərin işini yaxşılaşdırır. Zeytun yağı işlətdiyimiz bitki yağlarının ən faydalısıdır. Digər yağlardan fərqli olaraq, zeytun yağı qızırıldıqda kanserogen maddələr ifraz etmirlər. Zeytunun özü və yağı duzların və yağların mənimsənilməsinə kömək edir. Ona görə də bədən çəkisinin azaldılması üçün məsləhət görülür. Arıqlamaq istəyənlərə hər səhər 1 ç. qaşığı zeytun yağı içmək və ya 10-12 zeytun yemək məsləhət görülür.
Hazırladı: Aytən Səmədzadə